ANWB Lichtbrigade

Op maandag 6 november zal de ‘lichtbrigade ‘op de Haafakkers de fietsen van de kinderen van de groepen 6, 7 en 8 van onze school controleren op correcte verlichting.

Groep 8 is om 8.30 uur aan de beurt, groep 7 om 9.30 uur en tot slot groep 6 om 10.30 uur. De controle vindt plaats op de speelplaats aan de Zwaluwstraat. Het spreekt voor zich dat de kinderen die ochtend hun fiets bij zich hebben.

De ANWB Lichtbrigade houdt in samenwerking met teamleden van de Haafakkers dit jaar een speciale fietsverlichtingsactie. Met goede verlichting op de fiets daalt de kans op een aanrijding met 20%. Dit jaar zijn er maar liefst 26500 fietsverlichtingsacties georganiseerd. Samen zorgen we ervoor dat leerlingen weer goed verlicht de winter in gaan!

Een fietsverlichtingsactie is een programma voor basisscholen, middelbare scholen en ANWB-leden. De ANWB stelt een pakket beschikbaar waarmee scholen en ANWB-leden een actie kunnen organiseren waarbij fietsen worden gecontroleerd op goede fietsverlichting en - waar mogelijk - gerepareerd. De actieperiode is in november. Zo zijn alle fietsen goed verlicht voordat de wintertijd ingaat.

Waar behoort een goede fietsverlichting aan te voldoen?

Verlichting:

Een fiets heeft wit of geel licht aan de voorkant en rood licht aan de achterkant.

· De lampen zitten vast aan de fiets. Losse lampjes mogen alleen op het bovenlichaam aan kleding of een tas vastzitten. Dus niet op het hoofd, armen of benen.

· Lampen zijn goed zichtbaar, schijnen recht voor- en achteruit.

· De lampjes branden continu en mogen niet knipperen. Is dat niet in orde? Dan is de boete €55,-

Reflectoren

· Achterop de fiets zit een rode reflector onder het zadel of aan het spatbord. Is dat niet in orde? Dan is de boete is €55,-

· De pedalen hebben aan de voor- en achterkant gele reflectoren.

· De banden of velgen hebben een witte of gele reflecterende band. Is dat niet in orde? Dan is de boete is €35,-

Media
  • anwb-lichtbrigade.jpg